Bolaget har genomgått en transformation genom förvärv. År 2016 stod nätverkslösningar för endast 13% av bolagets verksamhet, en siffra som nu har ökat till nästan 90%. I 2016 genererade operativsystemen 275 miljoner i omsättning, vilket utgjorde 55% av Eneas totala omsättning. Numera genererar operativsystemen ungefär 25 miljoner per kvartal, vilket under det senaste kvartalet utgjorde 13% av Eneas totala omsättning.
Trots den dramatiska nedgången i bolagets huvudsakliga verksamhet har bolaget framgångsrikt försvarat sin omsättning. I diagrammet nedan representeras omsättningen per aktie av de gröna staplarna. Det intressanta är att när tillväxten per aktie stagnerade, skjöt värderingen i höjden, vilket resulterade i en betydande potentiell fallhöjd för Enea.
Förlusten av en nyckelklient utlöste en omvälvande förändringsprocess. VD:n befriades från sina plikter och omfattande avskrivningar av goodwill genomfördes under det förflutna kvartalet. Styrelseordföranden, en tidigare långvarig VD för Enea, antog rollen som tillfällig VD och inledde omedelbart ett sparsamhetsprogram. Expandera nedan för att se bolagets problembeskrivning och åtgärder från senaste kvartalsrapporten nedan.
Stora förändringar
I början av andra kvartalet meddelade en av våra större telekomkunder att man hade för avsikt att inte fortsätta med ett för oss betydande projekt. Beskedet kom oväntat men det är inte alldeles förvånande att nya och innovativa projekt inte alltid fullföljs. Det är en del i att göra affärer. Tyvärr påverkar kundens beslut inte bara våra framtida planer utan belastar även resultaträkningen under andra kvartalet. Som en direkt följd inledde vi en översyn av vår verksamhet inom telekomaffären, för att gå igenom och eventuellt justera den framtida potential vi bedömer finns i våra balanserade investeringar. Inom ramen för denna översyn blev det tydligt att vi även behövde väga in försämrade makroekonomiska utsikter med ökade avkastningskrav (WACC) utöver förseningar i 5G-marknaden och det avbrutna projektet. Det ledde till att styrelsen i samråd med våra revisorer värderade om framtida kassaflöden och därtill upptagna tillgångar inom detta område. Resultatet är en nedskrivning av immateriella tillgångar med totalt 520 MSEK, hänförligt till goodwill ochbalanserade utvecklingskostnader. Därutöver har vi gjort reserveringar för osäkra fordringar och ej erhållna intäkter med 64 MSEK, hänförliga till det stoppade projektet samt till valutarestriktioner i Egypten. Allt detta belastar det andra kvartalet. Den3 juli beslutade också styrelsen att en förändring på VD-posten behövde göras. Fram tills dess att en ny permanent VD rekryterats, utnämnde styrelsen sin ordförande och bolagets tidigare VD, Anders Lidbeck,till ny VD. Det tydliga uppdraget är att genomföra nödvändiga effektiviseringar, fokusera på det som fungerar och som har förutsättningar att skapa resultat samt att återskapa stabilitet i bolagets finansiella prognoser.Tillsammans kommer vi även att ta fram och börja implementera, en konkret plan för att nå de långsiktiga mål bolaget har. Detta uppdrag har redan påbörjats.
Effektiviseringar
Intäkterna under andra kvartalet uppgick till 208 MSEK (217) vilket är klart lägre än våra planer från årets början. En stor del av detta beror på det i förtid avbrutna projektet och med tanke på våra höga bruttomarginaler, 76 procent under andra kvartalet, slår detta också hårt mot vårt resultat. Som en direkt följd av förändringarna ovan, minskar vi också kapitaliseringen av våra utvecklingskostnader med 13 MSEK jämfört med samma period föregående år. Detta ökar vår operativa kostnad vilket belastar resultatet. Vår EBITDA marginal i kvartalet var trots det 24 procent medan EBIT som ytterligare direkt belastades av det avbrutna projektet endast var marginellt positivt. Vi har redan initierat åtgärder för att minska kostnader och är på god väg att genomföra effektiviseringar vad gäller produktutveckling och tjänster inom telekom. Det innebär att vi avvecklar ett av våra utvecklingscenter i Indien och lägger ned verksamheten som var relaterad till det avbrutna projektet. Åtgärderna påverkar 70 medarbetare och externa konsulter och innebär ett förbättrat kassaflöde på cirka 60 MSEK per år, med full effekt från 2024, varav cirka 50 MSEK utgör minskade investeringar i produktutveckling. De senaste årens investeringar i automatisering samt centraliseringen av kompetens till vårt utvecklingscenter i Kroatien skapar goda förutsättningar för denna effektivisering. Faktum är att vi planerar för högre kvalitet och mer robusta leveranser genom dessa förändringar. Under det senaste året har vi också förstärkt vår säljorganisation. De positiva effekterna av denna investering har låtit vänta på sig, men den tydliga avsikten är att detta ska ge resultat under de kommande åren.
Mjukvarubolag har ofta snåriga balans- och resultat-räkningar – i förvärvande mjukvarubolag blir det lätt en hel djungel. Eget kapital är idag 1,8 miljarder och av det står goodwill för 1,4 miljarder. Avskrivningar överstiger balanserade utvecklingskostnader och man kan därför förvänta sig att se starkare kassaflöden än resultat närmaste åren.
Om vi istället kollar på det löpande kassaflödet innan rörelsekapital ändringar, minus balanserade utvecklings utgifter så kan man se att det överstigit EBIT en längre tid innan omstrukuteringarna började. Detta nyckeltal behövs eftersom fritt kassaflöde störs av förvärv och avyttring av verksamheter.
Företaget har förlorat en betydande klient, som dessutom använde en strategiskt viktig produkt. För att ha förtroende för caset, måste man utgå från att en isolerad händelse inte nödvändigtvis indikerar en trend, och att det inte innebär att Eneas tekniska lösningar är omoderna. Företaget är noga med att betona att det endast är en av deras tio produkter som nu står inför utmaningar. Om man granskar utvecklingen för nätverksdelen, som kommer att vara det enda kvarstående om några år, tyder det inte direkt på att en katastrof är på gång. Detta verkar också var bolagets uppfattning, som verkar uppriktigt förvånade över marknadens starka reaktioner.
VD Lidbeck besrkiver senaste årens ledning av bolag som ett smärre haveri vid senaste kvartalsrapporten. Det verkar som att den tidigare VD med erfarenhet från Ericsson genast började bygga ett mini-Ericsson av Enea, där processer går framför affärsvärde. Det påminner om Anna Mossbergs korta session på Bahnhof där hon snabbt halverade lönsamheten i bolaget, för att snart sparkas och verksamheten vänds på väldigt kort tid. Andra likheter var att Anna Mossberg kom från Telia och försökte applicera sin processkunskap på Bahnhof. Små företag behöver inte storföretags byråkrati och processer.
Lidbeck talar om att bolaget ska sluta bygga en lång backlog av offerter man skickat ut och istället skicka ut offerter som man vinner. Verkar framförallt vara sälj som får se piskan vina, kan det var så enkelt. Ibland kan det vara så enkelt. Incitamenten verkar enligt nuvarande VD inte pekat i samma riktning som bolagens intressen.
Bolaget har ändrat hur man bokför utveckling där nu 13 miljoner flyttar från CAPEX till OPEX. Men samtidigt minskar kostnadsbasen med 9 miljoner. Detta är en början på besparingsprogrammet på 60 miljoner totalt årligen.
Det är så många rörliga delar i Enea att det är svårt att prognostisera 2024. Jag skissar därför två scenarion istället.
Anaganden för båda scenarion är:
=> Bolagets intäkter faller med 4% jämfört med föregående år, resten av 2023. Operativsystem faller från 26 miljoner under q2 till 20 miljoner per kvartal.
=> Balanserad utveckling fortsätter vara 21 miljoner likt q2.
=> Kassaflödet är 200 miljoner fram till och med 2024. Vilket ger ett EV på 1 miljard, vid en kurs på 40.
Intäkter => Bolaget växer med 5% under 2024. Vilket ger en omsättning på 885.
Värdering => Vi sätter en EV/(EBITDA-balanserad utveckling) på 9.
Det skulle kräva en EV/EBITDA marginal på 21%, vilket kan ställas mot den faktiska på 24 % före icke återkommande intäkter under q2.
Enea borde vara värt minst vad det är värt idag utan vidare förbättringar.
Intäkter => Växer med 12 %, vilket blir 939 för helåret 2024.
Marginal => EBITDA marginalen når 35%.
Värdering => Vi sätter en EV/(EBITDA-balanserad utveckling) på 15. Vilket kan ställas mot den väsentligt högre EV/OP som varit över 16 senaste 5 åren om man exkluderar 2019.
Det skulle indikera ett värde för 2024 på 3,6 miljarder jämfört med ett EV på 900 2024 vid dagens värdering. Det ger en CAGR på 250%.
Sanningen ligger i min mening någonstans mellan dessa scenarion 1 och 2. Det som jag finner intressant med caset är en begränsad nersida men en väsentlig uppsida. Ofta är det dumt att fånga fallande knivar och det finns ingen tecken på att momentumet ner ännu stannat av rent kursmässigt. Det är inte heller omöjligt att bolaget operationella utveckling fortsätter att försämras och även om den inte gör det så kan både tredje och fjärde kvartalet bli riktiga städkvartal.
Jag köpte själv en mindre post vid förra rapporten för att den långsiktiga nedsidan borde vara begränsad kring dessa nivåer. Men med tanke på alla förändringar som nu äger rum ska man ha respekt för att det är svårt att göra den bedömningen.
Detta är inte rådgivning se Disclaimer.